A konfliktuskezelés előnyei

Mi ebben a konfliktusban az áldás vagy az ajándék?

Ezzel a kérdéssel gyakran meglepem az ügyfeleimet. Sokan nem is értik, miért gondolom, hogy az a sok rossz, ami velük történik áldás, vagy ajándék lehet. De én nem adom fel. Csak addig kérdezgetek, amíg el nem jutunk addig a felismerésig, hogy nincsen olyan rossz dolog, amiben ne lehetne áldást vagy ajándékot is találni. Sokszor mindkettőt meg is találjuk benne.

Persze ettől kezdve már egészen más színezete lesz a történetnek, hiszen elkezd csökkenni a szenvedő én nyomása. Ahogy oszlik a köd, ami negatív érzelmi állapotban szinte biztosra vehető módon rátelepszik az emberek gondolkodására, változnak az érzelmek is. Az érzelmek, amik annyira meg tudják kínozni sokszor az embereket a józan ész fényénél már nem annyira veszedelmesek. Ahogy váltogatjuk a nézőpontokat, tisztul az érzékelés, és a kérdésekre megjelenő válaszokban elkezd megmutatkozni a megoldás.

A közös munkának ez a legszebb része. Ilyenkor veszik vissza az ügyfelek az irányítást, kézbe véve ezzel újra a saját életüket. Már nem kifele mutogatnak, mert értik, hogy mások felett nincs hatalmuk. Saját maguk felett viszont rajtuk kívül csak annak van hatalma, akinek, vagy aminek ők hozzáférést adnak rá. Ezzel már vissza is érkeztünk a címhez. Hiszen annál nagyobb áldást és ajándékot el sem tudok képzelni, mint annak a felismerését, hogy a saját életemnek én vagyok a kapitánya. Igaz a körülményeket nem tudom teljesen befolyásolni, mert azok közös teremtések, de a helyzetekre adott értelmezéseket és válaszokat igen.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.